Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Timoşenko i-a promis, Iuşcenko l-a…

Timoşenko i-a promis, Iuşcenko l-a felicitat pe Voronin, dar problema traversării hotarului ucrainean rămâne pe loc

Astăzi preşedintele ucrainean, Victor Iuşcenko, i-a adresat felicitări lui Vladimir Voronin cu ocazia celor 18 ani de independenţă ai R.Moldova, iar Ambasada Ucrainei la Kiev a informat că moratoriul cu privire la „dovada financiară” pe care trebuie să o prezinte la hotarul ucrainean cetăţenii R.Moldova nu a fost încă instituit. Astfel, potrivit actelor în vigoare, de la 1 septembrie cetăţenii R.Moldova care călătoresc în Ucraina trebuie să demonstreze că posedă 12. 620 hrivne ucraineşti.

Iushchenko l-a felicitat azi pe Voronin şi i-a dorit ca relaţiile dintre Ucraina şi Moldova să devină mai strânse şi să se dezvolte în continuare. Cu toate acestea, Moldova rămâne la acest moment în lista celor 90 de state ale lumii pentru care Ucraina impune noi condiţii, destul de drastice, privind traversarea hotarului ucrinean.

Deşi Preşedinţia R.Moldova a informat recent că în urma unui dialog cu premierul ucrainean Iulia Timoşenko, a fost instituit un moratoriu asupra impunerii de noi condiţii pentru cetăţenii Moldovei la traversarea hotarului ucrainean, astăzi Ambasada Ucrainei la Chişinău a remis un comunicat prin care explică că acest moratoriu nu este încă instituit.

Ambasada informează că în aceste zile la Chişinău şi l Tiraspol s-a aflat Victor Crîjanovski, reprezentantul special al Ucrainei pentru conflictul transnistrean, care a atras atenţia şi asupra chestiunii dovezii financiare a celor care călătoresc în Ucraina.

În acest context, Ambasada consideră că unele media nu au informat adecvat publicul. „Comunicăm faptul că chestiunea cu privire la instituirea de către Guvernul Ucrainei a moratoriului asupra introducerii noului regim de verificare a posedării mijloacelor financiare de către cetăţenii R.Moldova care intră în Ucraina se află la etapa de examinare finală.” Astfel Moratoriul nu este deocamdată instituit iar de la 1 septembrie cetăţenii celor 90 de state ar trebui să aibă cu sine 12. 620 hrivne ucraineşti sau un card bancar cu asemenea sumă sau echivalentul acesteia în altă valută.